Ze zitten te wachten tot de tv aan mag (‘Mam, het Wilhelmus is om 20:50, dat hoort ook bij de wedstrijd’). De enige man in huis voegt zich ook bij ons op de thuistribune.

Met een wasmand.

Het kan zijn dat hij hiermee vrouwen steunt door heel nadrukkelijk zorgtaken op zich te nemen en zo uiteindelijk bijdraagt aan de opkomst van het vrouwenvoetbal. Het kan ook zijn dat hij ons duidelijk wil maken dat deze halve finale het niet waard is om echt voor te gaan zitten. Hoe dan ook; de was is straks opgevouwen.

Wij vrouwen zitten er in ieder geval klaar voor. Of liggen onder dekentjes omdat het eigenlijk al bedtijd is. Er zijn borrelnoten en in de oven liggen bitterballen. Vegetarisch, dat wel. ‘Pap, pak jij even wat drinken’, ook hierin huis staat iedereen goed opgesteld.

Eerder die dag zei Mart Visser dat hij een nieuw tenue voor de leeuwinnen gaat ontwerpen want ‘hierin komen hun lichamen niet goed uit’, of iets in die strekking. Er laaide iets in mij op. Feminisme denk ik. Zoals Simone de Beauvoir ooit filosofeerde: ‘je wordt niet als vrouw geboren maar tot vrouw gemaakt’.  Dank je wel Mart dat je alles waar de leeuwinnen voor staan weer onderuit haalt door over het uiterlijk van de voetballende vrouw te beginnen. Alsof iemand ooit zei dat Gullits billen beter uit zouden komen in een strakker broekje.

Wat er ook in mij oplaaide, het was van korte duur, want ik bedacht me dat mijn meiden naar Love Island kijken. En daar zien ze dat het vooral belangrijk is om billen en borsten in juiste formaten te bezitten.

Terug naar de wedstrijd. De was is gevouwen, de hapjes en drankjes zijn aangevuld. Hij heeft positie ingenomen naast de tv en laat met weidse armgebaren zien waar de leeuwinnen gaten laten liggen. ‘Weet je dat ze haar ‘Jacky-tik-terug-Groenen’ noemen?’ Nog steeds vindt hij het matig spannend.

Alsof het lot ermee speelt, tikt Jacky de bal erin en het voelt een beetje alsof wij vrouwen gelijk krijgen. Of nou ja de vrouwen in dit huis in ieder geval.

Echt gelijk zijn we als er gemengde teams komen met de beste mannen en de beste vrouwen.

In de tussentijd verzamel ik voor zondag alvast alle Oranjeattributen die we ooit in huis hebben gehaald om de leeuwen tevergeefs naar grotere hoogten te schreeuwen. Hoeden, toeters, schmink. Voor de leeuwinnen. Ik heb toch tijd zat. De was is gedaan.